Przyswojenie specjalistycznej wiedzy, popartej również zajęciami praktycznymi przyczyni się do tego, że absolwent specjalności dietetyka kliniczna będzie mógł oprócz ogólnych zadań z zakresu dietetyki realizować zadania szczegółowe takie jak:
-
Ocenianie stanu odżywienia i rozpoznawanie potrzeb żywieniowych pacjentów w zależności od ich wieku i stanu zdrowia
-
Opracowywanie i przygotowanie specjalistycznych diet żywieniowych, również leczniczych w poszczególnych jednostkach chorobowych.
-
Prowadzenie dokumentacji żywieniowej pacjentów.
-
Identyfikowanie różnego rodzaju zaburzeń w odżywianiu i kreowanie postępowania dietetycznego w celu ich eliminacji
-
Proponowanie właściwej dietoterapii, w tym również farmakoterapii żywieniowej, a także ocenianie jej wpływu na efekty leczenia różnych chorób
-
Prowadzenie racjonalnej dietoprofilaktyki w celu zapobiegania chorobom żywieniowo zależnym.