X
W ramach naszego serwisu internetowego stosujemy pliki cookies. Używamy cookies, żeby zrozumieć, w jaki sposób użytkownicy korzystają z witryny i dostosować ją tak, aby korzystanie z niej było dla nich przyjemniejsze i ciekawsze. Stosujemy cookies także w celach statystycznych. W każdej chwili mogą Państwo zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w ustawieniach przeglądarki. Korzystanie z naszego internetowego bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczone w Państwa urządzeniu końcowym. ZAMKNIJ

I stopnia - Dietetyka kliniczna

Przyswojenie specjalistycznej wiedzy, popartej również zajęciami praktycznymi przyczyni się do tego, że absolwent specjalności dietetyka kliniczna będzie mógł oprócz ogólnych zadań z zakresu dietetyki realizować  zadania szczegółowe takie jak:

  • Ocenianie stanu odżywienia i rozpoznawanie potrzeb żywieniowych pacjentów w zależności od ich wieku i stanu zdrowia
  • Opracowywanie i przygotowanie  specjalistycznych diet żywieniowych, również leczniczych w poszczególnych jednostkach chorobowych.
  • Prowadzenie dokumentacji żywieniowej pacjentów.
  • Identyfikowanie różnego rodzaju zaburzeń w odżywianiu i kreowanie postępowania dietetycznego w celu ich eliminacji
  • Proponowanie właściwej dietoterapii, w tym również farmakoterapii żywieniowej, a także ocenianie jej wpływu na efekty leczenia różnych chorób
  • Prowadzenie  racjonalnej dietoprofilaktyki w celu zapobiegania chorobom żywieniowo zależnym.