X
W ramach naszego serwisu internetowego stosujemy pliki cookies. Używamy cookies, żeby zrozumieć, w jaki sposób użytkownicy korzystają z witryny i dostosować ją tak, aby korzystanie z niej było dla nich przyjemniejsze i ciekawsze. Stosujemy cookies także w celach statystycznych. W każdej chwili mogą Państwo zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w ustawieniach przeglądarki. Korzystanie z naszego internetowego bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczone w Państwa urządzeniu końcowym. ZAMKNIJ

Oferta edukacyjna - Studia I stopnia - Dietetyka

Dietetyka to dziedzina nauki mająca charakter interdyscyplinarny, zajmująca się zasadami i sposobem żywienia człowieka oraz szeroko rozumianą  żywnością w kontekście wpływu tych czynników na stan zdrowia człowieka.

Dynamiczny rozwój wiedzy o wzajemnych korelacjach między żywnością i sposobem żywienia a zdrowiem człowieka, a także wspomaganie procesu terapeutycznego poprzez odpowiednio modyfikowane diety, specjalistyczne i ukierunkowane metody żywienia, jak również powszechna obecność i dostępność coraz to nowszych postaci i form żywności wymaga wykształcenia odpowiednio przygotowanych specjalistów na poziomie studiów wyższych. Trzeba też zaznaczyć, że w ostatnich latach obserwuje się wyraźny wzrost zainteresowania zdrowym stylem życia, dbałością o wygląd i troską o swoją sylwetkę. Również ten obszar działań wymaga wszechstronnego poradnictwa ze strony kompetentnych fachowców.

Na trzecim roku studiów studenci będą mieli możliwość realizacji zajęć w zakresie trzech specjalności, tj. dietetyka kliniczna, poradnictwo dietetyczne i żywienie zbiorowe oraz  psychodietetyka. Zaproponowany program nauczania charakteryzujący się dużą ilością ćwiczeń pozwoli absolwentom wszystkich specjalności zdobytą wiedzę teoretyczną przełożyć na działania praktyczne.

Specjalności na kierunku Dietetyka:

Wybrane przedmioty:

Żywienie w chorobach nowotworowych, Żywienie w alergiach i nietolerancjach pokarmowych, Nadwaga i otyłość - skutki psychologiczne i społeczne, Psychoterapia osób    z zaburzeniami odżywiania, Kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych, Diety niekonwencjonalne, Anatomia człowieka, Wprowadzenie do psychologii, Mikrobiologia ogólna i żywności, Dietetyka pediatryczna, Higiena, toksykologia i bezpieczeństwo żywności, Zdrowie publiczne i promocja zdrowia, Suplementy diety, żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego, Dietoterapia i dietoprofilaktyka w chorobach metabolicznych   i cywilizacyjnych, Komunikacja interpersonalna, Zaburzenia odżywiania, Organizacja żywienia zbiorowego i cateringu, System HACCP w żywieniu zbiorowym, Surowce i leki pochodzenia naturalnego w dietetyce, Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących.

Perspektywy zatrudnienia:

Absolwent specjalności dietetyka kliniczna będzie mógł podjąć pracę w:

  • Placówkach lecznictwa zamkniętego (oddziały szpitalne, działy żywienia w szpitalach, sanatoriach, zakładach opiekuńczo-leczniczych, kuchnie szpitalne oraz kuchnie przygotowujące posiłki dla niemowląt).
  • Placówkach lecznictwa ambulatoryjnego (gabinety dietetyczne przychodni ogólnych i specjalistycznych).
  • Placówkach pomocy społecznej (domy pomocy społecznej, domy dziecka, zakłady wychowawcze).
  • Zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego: żłobki, przedszkola, szkoły,    internaty, bursy, stołówki studenckie i pracownicze.
  • Zakładach przemysłu spożywczego i farmaceutycznego (produkcja żywności wzbogaconej, suplementów diety, środków specjalnego przeznaczenia żywieniowego i medycznego).
  •  Instytucjach nadzoru żywnościowo-żywieniowego np. Państwowa Inspekcja   Sanitarna.
  • Organizacjach konsumenckich, kluby sportowe, placówki odnowy biologicznej itp.
  • Własna działalność gospodarcza w zakresie poradnictwa żywieniowego (gabinet   dietetyczny).
  • Placówkach oświatowych.

Absolwenci specjalności poradnictwo dietetyczne i żywienie zbiorowe będą mogli podjąć pracę w:

  • Własna działalność gospodarcza w zakresie poradnictwa żywieniowego (gabinet dietetyczny), a także w zakresie żywienia zbiorowego.
  • Placówki pomocy społecznej (domy pomocy społecznej, domy dziecka, zakłady wychowawcze).
  • Zakłady żywienia zbiorowego: żłobki, przedszkola, szkoły internaty, bursy,  stołówki studenckie i pracownicze).
  • Zakłady żywienia zbiorowego otwartego: restauracje, w tym restauracje i jadłodajnie dietetyczne, hotele, domy wczasowe, ośrodki wypoczynkowe, firmy cateringowe.
  • Zakłady przemysłu spożywczego i farmaceutycznego (produkcja żywności wzbogaconej, suplementów diety, środków specjalnego przeznaczenia żywieniowego   i medycznego).
  • Instytucje nadzoru żywnościowo-żywieniowego np. Państwowa  Inspekcja Sanitarna.
  •  Organizacje konsumenckie, kluby sportowe, placówki odnowy biologicznej  itp.
  • Placówki oświatowe.

Absolwenci specjalności psychodietetyka mogą podjąć pracę w:

  • Gabinety dietetyczne specjalizujące się w terapii zaburzeń odżywiania
  • Gabinety psychologiczne i poradnie terapii uzależnień
  • Placówki lecznictwa zamkniętego (oddziały szpitalne, działy żywienia w szpitalach, sanatoriach, zakładach opiekuńczo-leczniczych)
  • Organizacje konsumenckie, kluby sportowe, placówki odnowy biologicznej  itp.
  • Własna działalność gospodarcza w zakresie poradnictwa żywieniowego (gabinet dietetyczny)
  • Instytucje nadzoru żywnościowo-żywieniowego np. Państwowa  Inspekcja Sanitarna.
  • Placówki oświatowe.